Geschiedenis

Geschiedenis Windsor Castle
Windsor Castle in Windsor, Berkshire, Engeland, in de jaren 1890, oude prent. Oude gravure van Windsor Castle. Trousset Encyclopedie (1886 – 1891)

Geschiedenis van Windsor Castle

Windsor Castle is een van de meest iconische en populaire kastelen in het Verenigd Koninkrijk. Het staat al eeuwenlang vooraan in de Britse geschiedenis en is een symbool van zowel het koningschap als het verleden van het Britse rijk.

Net zoals Windsor Castle in de loop der jaren vele veranderingen heeft ondergaan, zo hebben ook de inwoners – van koningen en koninginnen tot bedienden – allemaal hun eigen verhaal te vertellen. Het kasteel zelf heeft ook veel veranderingen ondergaan: van zijn begin als een eenvoudig houten bouwwerk in de 11e eeuw tot zijn huidige vorm als een van ’s werelds grootste bewoonde kastelen.

Het begin van Windsor Castle

De eerste vermelding van Windsor Castle komt uit 1086, toen Willem de veroveraar een houten constructie bouwde op wat toen “Wyndyngesore” heette (wat “winderige heuvel” betekent). Maar pas toen Hendrik II met de bouw van het stenen kasteel begon, werd het bekend als Windsor Castle. Hij begon met het versterken van de bestaande houten constructie door middel van muren van steen en torens; hij bouwde ook nieuwe gebouwen binnen de kasteelmuren zoals St George’s Chapel.

Helaas voor Hendrik stierf hij voordat hij zijn werk kon afmaken, maar zijn zoon Richard I ging verder waar zijn vader was gebleven. In 1264 voegde koning Hendrik III nog een aantal gebouwen toe, waaronder een grote zaal (die er nu nog steeds staat) plus uitgebreide verblijven voor zijn gezin en bedienden. Windsor Castle is in de loop der eeuwen steeds verfraaid en verbouwd. De laatste keer dat er grondig gerenoveerd is, was onder koningin Victoria, die het paleis tussen 1837 tot 1901 heeft laten herinrichten. Aangezien Windsor Castle bekend staat als “The Most Famous Home in the World,” kunnen we gerust zeggen dat bijna iedereen op de wereld er wel eens van heeft gehoord.

Zicht op Windsor Castle met tuinen
Zicht op Windsor Castle met tuinen

Belangrijkste bouwperiodes

Vandaag de dag is Windsor Castle het resultaat van bijna 1000 jaar aan ontwikkeling. Toch hebben 4 vorsten in het bijzonder hun stempel duidelijk achter gelaten.

1. Willem de Veroveraar. Hij stichtte het kasteel en stelde de omvang en het basisplan vast.
2. Eduard III (1327-1377). Herbouwde het kasteel in een prachtige gotische stijl en realiseerde de koninklijke appartementen in het bovenste deel.
3. Charles II (1660-1685) Die het bovenste deel van het middeleeuwse kasteel transformeerde naar een Barokke paleis.
4. George IV (r. 1820-30) Die de buitenkant restaureerde om aan de romantische ideeën van kasteelarchitectuur te voldoen. Daarnaast creëerde hij rijkelijk ingerichte paleisinterieurs binnen de oude constructie van het gebouw.

Tip:
Bezoek de tentoonstelling in de Moat Room, die de 1000-jarige geschiedenis van Windsor Castle laat zien, van eenvoudige vesting tot één van de grootste middeleeuwse paleizen in Europa. Een deel van de Moat Room heeft een tijdlijn die is geïllustreerd met regerende koningen en koninginnen. Boek hier je tickets.

De grote brand in Windsor Castle in 1992

Op 20 november 1992 vloog Windsor Castle, op dat moment de thuisbasis van Koningin Elizabeth II, in brand. De brand kwam in een al bijzonder moeilijk jaar voor de koninklijke familie.

Volgens de Royal Collection Trust brak de brand rond 11.30 uur ’s ochtends uit in de privékapel van de koningin nadat een defect spotlicht een gordijn in brand had gestoken. Van daaruit verspreidde het vuur zich naar meer dan 100 kamers, waaronder St. George’s Hall en Brunswick Tower. Het duurde vijftien uur en er waren meer dan 220 brandweerlieden nodig om de brand te blussen. Het personeel en de soldaten, werkten aan het verwijderen van kostbare kunstwerken uit het kasteel terwijl het vuur zich verspreidde.

Uiteindelijk vernietigde het vuur slechts een handjevol stukken van de waardevolle kunstcollectie van het kasteel. Wel raakten verschillende brandweerlieden gewond. Het kasteel werd zo dicht mogelijk bij zijn oorspronkelijke staat hersteld en de renovatiewerkzaamheden werden in 1997, 5 jaar na de brand, afgerond.

Lees meer:
St. George’s chapel
Tickets en bezoekinformatie Windsor Castle
Wat is er te zien in Windsor Castle?

Wil je alles weten over de geschiedenis van Windsor Castle? Wil je met eigen ogen kunnen zien hoe de staatskamers er uit zien? Boek dan meteen je tickets via onderstaande knop.

Hoe behulpzaam was deze pagina?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 6

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Plaats een reactie